Cosy kamer

20m2 met tweepersoonsbed, badkamer met douche, televisie, internetaansluiting, telefoon,…

Kamer 007 : Théophile MASSART (Fayt 1840 – La Hestre 1904)

théophile-massart

Théophile Massart is fabriekssmid van beroep. Hij wordt al snel van de sleutelfiguren van de opkomende socialistische beweging in de Centrulregio. Als militant van de Eerste Internationale brengt hij de eerste ‘ziekenfondsverenigingen’ tot stand, waaronder solidarité de Fayt, die aan de basis zal liggen van de oprichting van het eerste Volkshuis van België, dat zich in 1872 in Jolimont vestigt. In 1886 is hij een van de medeoprichters van de beroemde coöperatie Le Progrès, waarvan hij tot zijn dood directeur zal zijn. Hij richt er de grootste coöperatieve van het land op. Hij zal ook schepen zijn in La Hestre en een van de eerste provinciale socialistische raadsleden van Henegouwen.

Kamer 103 : Adolphe Dechamps (Melle 1807 – Manage 1875)

adolphe-dechamps

Adolphe Dechamps is zoon van een leraar. Na als journalist te hebben gewecht waar hij in de jaren voor de nationale onafhankelijkheid zijn nationalistische overtuiging verkondigt, stapt hij op jonge leeftijd in de politiek. In 1834 wordt hij volksvertegenwoordiger van de katholieke Kamerfractie. Alvorens minister van Openbare Werken te worden, bekleedt hij in Luxembourg kort de post van gouverneur. Tussen 1842 en 1847 is hij minister van Buitenlandse Zaken in drie opeenvolgende kabinetten. Hij is eigenaar van het kasteel van Scailmont in Manage. Hij draagt bij tot de uitbreiding van het spoorwegnet en zorgt ervoor dat de belangrijke lijn Brussel-Charleroi-Namen halt houdt in zijn gemeente. Daarnaaste heeft hiji belangen in het kapitaal van de regionale steenkoolmaatschappijen. Zijn jongste broer Victor (1810-1883) doorloopt dan weer een briljante kerkelijke carrière en wordt uiteindelijk verheven tot aartsbisschop-kardinaal van Mechelen en primaat van België.

Kamer 104 : François Joseph de FEYDEAU (Metz 1744 – Paris 1794)

françois-joseph

François-Joseph de Feydeau is Frans edelman, schoonzoon van Marc-Antoine Humbert de Tonnois en landsheer van Fayt en Escaille, door het tweede huwelijk van zijn moeder. Hij vestigt zich in 1774 in Escaille na een korte militaire loopbaan om er de falende administratie onder handen te nemen. In 1788 moet hij overgaan tot de verkoop van het landgoed aan de familie Looz-Corswarem alvorens terug te keren naar Frankrijk, waar hij wordt beschuldigd van desertie en tot de dood wordt veroordeeld door de revolutionaire overheid. De laatste vertegenwoordiger van de familie Gongies sterft op 29 april 1794 op het schavot.

Overnachting in een Cosy kamer : 79€

Wellness packet in een Cosy kamer : 110€

Ontbijt buffet : 10€ per persoon / nacht

Ontbijt op kamer : 5€ supplement